Urnik treningov od 6. 10. 2017

Dojo ob železnici - Rakovnik

TOREK IN ČETRTEK
18:00 - 19:30 začetniki
19:30 - 21:00 nadaljevalci
Trener: Aleksandr Starovojtov 4. Dan

PETEK
18:00 - 19:30 mešana skupina
Trener: Urban Presker 1. Kyu


FVV, Kotnikova ul. 9

PONEDELJEK IN SREDA
20:00 - 21:30 začetniki
Trener: Iztok Strelec 1. Dan


Napredovanje - izpiti
Rangiranje in izpiti so pomembni pri ustvarjanju pravih pogojev v klubu za hitro napredovanje v aikidu. V klubu Dokiai izpite za 6.-3. kyu določi trener. Od 2. kyu dalje se od aikidoke pričakuje samostojno delo pri pripravah.

Izpitne veščine

Waza App, pomočnik pri rangiranju - interaktiven in pregleden seznam aikido tehnik. Trener bo z veseljem pomagal pri pripravah, če ga vprašate!

Treningi pri klubih zveze
Kot člani aikido kluba Dokiai se lahko pridružite treningom vseh klubov, članov Aikikai zveze.


Seminarji in dogodki Aikikai zveze

Obiskovanje seminarjev je pomemben del treninga aikida. Tam lahko treniramo z drugimi visoko rangiranimi in izkušenimi aikidokami iz drugih klubov in držav. Znanje se podaja bolj zgoščeno in na višjem nivoju, kar pripomore k hitrejšemu napredku posameznika.

Na seminarjih se po navadi učimo principov, ki jih potem v različnih tehnikah podrobno obravnavamo na treningih v lastnem doju. Udeležba na enem vikend seminarju, lahko tako pomeni mesec dni običajnega treninga 2x tedensko v doju. Seminarji so tudi pomemben uvid v širšo sliko aikida. Poleg tega spoznamo občutke za gibanje in kontakt, kar je skoraj nemogoče nadomestiti le z običajnim treningom.

Etika v doju

V aikidu ni pomembna le vztrajna vadba in napredovanje v tehnikah, ampak je enako pomemben naš odnos do učitelja, drugih učencev in do samih sebe. Nekaj splošnih napotkov:
  • Treningi se pričnejo točno ob napovedanem času. Pridite dovolj zgodaj, da se primerno uredite in pripravite za vadbo. Kdor zamudi, se usede na rob tatamijev, pozdravi s priklonom, in počaka, da ga učitelj pokliče k treningu.
  • Ob vstopu in odhodu iz doja se priklonimo, enako tudi ko stopimo na blazine (tatami) in preden jih zapustimo.
  • Med treningom se vedemo spoštljivo. Pred pričetkom in na koncu vaje se partnerju priklonimo z besedami »Onegaišimasu« (kar dobesedno pomeni: »Prosim, ustrezite moji ponižni prošnji po učenju«). Na koncu vaje se partnerju zahvalimo s priklonom.
  • Redna skrb za osebno higijeno je obvezna. Pred treningom poskrbimo, da smo čisti, imamo postrižene nohte in čisto opremo.
  • Pred treningom s telesa snamemo nakit, ure in druge predmete, ki so nevarni za nas in partnerje.
  • V dojo ne nosimo hrane in pijače. S seboj imamo lahko vodo ali osvežilno pijačo, ki pa je nikoli ne pijemo ali odlagamo na tatamijih.
  • Medtem ko učitelj kaže in razlaga tehniko, ga poslušamo brez komentarjev. Ko zaključi, se mu zahvalimo s priklonom in takoj začnemo z vajo.
  • Sprejemanje in izvajanje tehnike sta enakovredna dela vadbe aikida. Oboje vadimo zavzeto. Ne komentiramo in popravljamo napak partnerja, temveč se trudimo izboljšati lastno tehniko.
  • Če moramo zaradi kakršnega koli razloga zapustiti trening, se priklonimo partnerju in učitelja prosimo za dovoljenje za odhod.
  • Med treningom se ne pogovarjamo in ne razlagamo drug drugemu tehnik, ker je to učiteljeva naloga. Vedno vadimo le tisto, kar pokaže učitelj.
Ob upoštevanju teh pravil je vadba prijetna, učinkovita in varna.