Aikido

Aikido je sodobna borilna veščina japonskega izvora. Poudarja ohranjanje lastnega dostojanstva v borbi in učinkovito obrambo brez nepotrebnega povzročanja poškodb napadalcu. 

Aikido ne pozna tekmovanj. Smisel aikida je v iskanju popolnosti izvajanja tehnik, premagovanja notranjih nasprotij in v osebni rasti.

Zakaj treniram aikido?

Predstavljamo povzetke mnenj naših študentov:
 • Za uspeh pri aikidu ni pomembna velikost ali fizična moč, bolj je v ospredju gibanje telesa in usklajeni gibi. Med treniranjem se razvija sproščena drža ter telesno in psihično ravnovesje.
 • Vadba uravnava telo, um in duha ter v stresnih situacijah nauči učenca odreagirati razumno. Prav tako povečuje telesno prožnost in toleranco, kvaliteti, ki sta v sodobni družbi zelo koristni.
 • Aikido treninga se posamezniki udeležijo iz različnh razlogov, kot fizični trening, za samoobrambo ali zaradi navdušenosti nad njegovo filozofijo. Vsak razlog je dober. Zgodi se tudi, da nadaljujejo s treniranjem, ker je to zabavno in spodbudno.
 • Večina športov je omejena s starostjo. Tako si je na primer težko predstavljati 70-letnega nogometaša ali boksarja, ki je enako uspešen, kot pred 30-imi leti. Lepota aikida je prav v tem, da lahko napredujete do pozne starosti.

Aikido kot dopolnilo drugi športni dejavnosti

Dokiai ponuja vašemu klubu nove športne rešitve; treningi aikida -- netekmovalne neagresivne veščine, kot dodaten vir fizične in psihične zmogljivosti tako za posamezne športnike kot za ekipo.

Aikido je idealna športna vadba za aktivne športnike v zrelih letih, saj je varen za telo. Principi aikida pomagajo šprtnikom raznovrstnih panog v napredovanju.

Treningi za mlade zagotavljajo:

 • vzdržljivost, ravnotežje, moč
 • razvijanje skladnosti in spretnosti gibov, izogibanje poškodbam
 • zanimanje in uživanje v igri
 • obvladovanje stresnih situacij, zmanjševanje agresije, spoštovanje ostalih
 • disciplino, samozavest, obvladovanje samega sebe in nasprotnika

Treningi za za starejše nudijo:

 • gibčnost, ravnotežje, trdno voljo, več življenjske vitalnosti
 • obvladovanje stresnih situacij in agresije
 • stalno učenje in izpopolnjevanje
 • varna športna aktivnost in napredovanje do pozne starosti


Morihei Ueshiba (1883-1969)
Ustanovitelj aikida, imenovan tudi O Sensei (veliki učitelj). Po dolgi in uspešni poti bojevnika, veščega trdih "budo" japonskih borilnih veščin, je spoznal, da je edina prava zmaga nad lastnimi notranjimi nesoglasji.

Na teh temeljih je ustanovil aikido in tehnike, s katerimi preusmerimo napad in onemogočimo napadalca brez hujših poškodb. S časom se je aikido razvil ne le v učinkovit način samoobrambe, temveč v celovito razumevanje življenja s pomočjo raziskovanja univerzalnih zakonov energij.

> več ... (wikipedia.org)

Kaj je aikido?
Japonske besedo so sestavljene iz posameznih pomenskih besed.

ai - srečati, združiti, biti ubran
ki - duh, misel ali univerzalna sila
do - način, smer ali pot

Tako lahko rečemo, da je aikido "način, kako se spojiti z vseobsegajočo, univerzalno energijo".

Besedo aiki pa lahko prevedemo tudi kot "prilagoditev na okoliščine", kar je manj običajno in manj metafizično, vendar natančno predstavlja drugi dve plati aikida, fizično in psihološko.

Dobesedni prevod besede 'ai-ki-do' je umetnost približevanja harmoniji in enotnosti.

> več o aikidu (wikipedia.org)